2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Domácí slezanka (čalamáda)

Název Množství a jednotka
mrkev čerstvá 500 gramů
celer bulvový 500 gramů
cibule 500 gramů
červená paprika 500 gramů

nálev+ koření do jedné 3 dl sklenice

Název Množství a jednotka
studená voda 1,5 litru
bílý vinný ocet 3 dl
ocet 3 dl
cukr 6 lžic
sůl 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience
Kuchyně: česká
Příprava: 50 min.
Vaření: 30 min.
Jarča



Postup
Mrkev a celer očistíme, nastrouháme nahrubo, dáme do napařovacího hrnce a mírně povaříme. Očistíme cibuli a červenou papriku, nakrájíme na proužky a rovněž chvilku v napařovacím hrnci povaříme. Pokud vaříme v hrnci s vodou, tak zeleninu přecedíme. Dáme do větší mísy a společně promícháme.
Připravíme si nálev. Svaříme vodu s vinným octem ( můžeme dát polovinu kvasného octa), cukrem a soli.
Do dno každé sklenice dáme hořčičné semínko, koriandr, pepř, nové koření jalovec, zázvor. Sklenice naplníme promíchanou zeleninou a zalijeme nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut.


Další fotografie
 


RECEPTY

Medové máslo

Postup: Změklé máslo vymícháme s medem, můžeme podle chuti zakápnout troškou citronové... zobrazit recept

RECEPTY

Lososová polévka

Postup: Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zpěnit cibuli... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldový koláč s borůvkovým krémem

Postup: V míse utřeme 3 žloutky s 1 a 1/2 sklenkou moučkového cukru, přidáme postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Sumec na grilu

Postup: Sumce naporcujeme, osolíme a dáme do větší hlubší mísy. Přidáme nadrobno... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarské kuře

Postup: Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Osolíme a necháme odležet. Mezi tím si nakrájíme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...